Wijnhuis
AZIENDA AGRICOLA RONCHI
Productiegebied
De pittoreske gemeente Barbaresco, in de geografische streek "Ronchi" (Piemonte)
Druiven
Nebbiolo 100%
Oogst: de druiven worden met de hand geplukt, meestal tussen eind september en begin oktober.
Vinificatie: begint met het ontsteelen en zacht persen van de trossen. De fermentatie vindt plaats bij een gecontroleerde temperatuur van ongeveer 28-30 °C in stalen tanks. De maceratie met de schillen duurt 12-15 dagen.
Rijping: de rijping vond plaats in houten vaten gedurende ongeveer 24 maanden, gevolgd door een verdere rijping in terracotta amphora’s. De botteling vond plaats in de zomer van het vijfde jaar na de oogst. Vervolgens heeft de wijn een passende flesrijping ondergaan.
Smaak en boeket: deze Barbaresco heeft een intense granaatkleur met delicate robijnrode reflecties; het aroma is vol, aanhoudend en elegant. De etherische en kruidige tonen, met name kaneel, vanille en peper, zijn overheersend. Ook zijn er duidelijke fruitige herinneringen (framboos, kers en aardbei, ook in confituurvorm). In de mond is hij vol, droog, hartig. De zuurgraad is nog steeds uitgesproken en aanwezig, samen met een goed gebalanceerde tanninestructuur.
Serveertip: ideaal bij geroosterd rood vlees, wild uit de oven of gestoofd, en oude kazen. Naarmate de wijn ouder wordt, kan hij ook als grote wijn buiten de maaltijd worden geserveerd, zonder gastronomische begeleiding.
Serveertemperatuur: wordt aanbevolen in een breed glas rond 18 °C.
Bewaring: liggend bewaren, in het donker en uit de buurt van trillingen en temperatuurschommelingen, geeft de wijn het beste van zichzelf tot 23 jaar na de oogst.